Menü
03.03.2025
Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, üyelerini kamu kurumlarıyla bir araya getirerek yerli ve milli siber güvenlik ekosistemini güçlendirmek için çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi tarafından 27 Şubat 2025'te Devlet Malzeme Ofisi'nde gerçekleştirilen Kamu Siber Güvenlik Günü etkinliğinin 34.üncüsü düzenlendi!
Ticaret Bakanlığı, Örnek Uygulama Olarak Sunuldu
Kamu Siber Güvenlik Günü Etkinliği"nde, T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından yayımlanan Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi çerçevesinde gerçekleştirilen uyum ve denetim faaliyetleri ele alındı.
Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi Uyum ve Denetim Faaliyetleri kapsamında Ticaret Bakanlığı’nın bilgi güvenliği süreçlerinde yürüttüğü çalışmalar, iç denetim ekibi ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü (BTGM) ile Birsen SARIYAR tarafından sunuldu. SARIYAR, Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi’ne uyum sürecinde yürüttüğü faaliyetleri detaylı bir şekilde aktararak, bu sürecin kamu kurumları için nasıl örnek teşkil ettiğini anlattı.
Siber güvenliğin giderek daha büyük önem kazandığı günümüzde, kamu kurumlarının bilgi güvenliği standartlarını güçlendirmek amacıyla yürütülen çalışmalar büyük bir titizlikle takip ediliyor. Sunumda, Bakanlığın başarılı uygulamaları ve denetim süreçlerinde elde ettiği kazanımlar diğer kamu kurumları için yol gösterici nitelikte değerlendirildi.
Etkinlikte, siber güvenlik farkındalığının artırılması, Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi’ne uyum sağlama süreci ve denetim faaliyetlerinin etkin şekilde yürütülmesi konularında önemli bilgiler paylaşıldı. Kamu kurumlarının siber güvenlik kapasitelerini geliştirmek adına gerçekleştirilen bu etkinlik, bilgi paylaşımı ve tecrübe aktarımı açısından büyük önem taşıyor.
Bakanlığın, dijital güvenliği en üst seviyeye çıkarmak için çalışmalarına devam edeceği ve bilgi güvenliği alanındaki başarılı uygulamalarını geliştirmeyi sürdüreceğinden bahsedildi.
ACKLOG ve TRAPPOT Siber Güvenlik Çözümleri Tanıtıldı
BTRisk, Kamu Siber Güvenlik Günü etkinliğinde ACKLOG SIEM ve TRAPPOT Honeypot ürünlerini tanıttı. Etkinlikte siber güvenlik izleme altyapısının belkemiğini oluşturan, dolayısıyla da stratejik öneme sahip olan SIEM ürünlerinin kritik ihtiyaçlarının ACKLOG ile nasıl karşılandığı Kamu siber güvenlik ve bilgi teknolojileri yöneticilerine aktarıldı. BTRisk kurucusu Fatih Emiral ACKLOG’un iki ana prensibinin performans ve kullanışlılık olduğu belirtti.
TRAPPOT honeypot ürününün hızla adapte edilen bu ürün segmentinde yerli bir alternatif olarak öne çıktığı, düşük kaynak tüketimi, yönetim ve kurulum kolaylıkları ile BT altyapıları üzerinde bir yük doğurmadan olası saldırıların erken tespitinde sağladığı kritik faydalar aktarıldı.
Etkinlik sırasında gerçek bir ortam üzerinde yapılan gösterimde ACKLOG ve TRAPPOT’un gerçek zamanlı saldırı tespiti imkanları, ürünün ölçeklenebilirliğini destekleyen altyapısı, tehdit avcılığı ve tehdit istihbaratını destekleyen çok çeşitli imkanları ile davranış analizi ve aktif yanıt kaabiliyetleri canlı olarak sunuldu.
Ürünlerin performans odaklı mimarileri, siber güvenlik izleme kaabiliyetlerine getirdikleri katkılar ve kullanım kolaylıkları ile uluslararası ürünlere olan ihtiyacı ortadan kaldırabilecek olmaları dikkat çekti.
Keycyte, Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi (PAM) Çözümünü Tanıttı
Keycyte, düzenlenen Kamu Siber Güvenlik Günü etkinliğinde, yeni nesil ayrıcalıklı erişim yönetimi (PAM) çözümü olan Keycyte PAM’i tanıttı. Etkinlik kapsamında, kamu kurumlarının siber güvenlik yöneticileri ve karar vericileri ile bir araya gelen Keycyte ekibi, çözümün sunduğu yenilikleri ve ulusal güvenlik altyapısına katkılarını paylaştı.
Şirketin CEO’su Evren UZUNER Keycyte PAM’ın tanıtımını gerçekleştirirken “Global Deneyimini Yerli Avantajıyla Sunan Keycyte PAM” ifadesiyle katılımcılara Keycyte PAM çözümünün global düzeyde hizmet sunduğu mesajını net olarak vermiştir. En az ayrıcalık ilkesi, parola kasası, parola yöneticisi, MFA(multi-factor authentication), oturum kaydı gibi özelliklerle bilinen PAM çözümlerine ajansız mimarisiyle, sade ve şık tasarımını ekleyerek siber güvenlik dünyasına yeni bir soluk katan Keycyte PAM’ın kullanım kolaylığı ise katılımcıların dikkatini çeken bir diğer konu oldu. Bunların yanı sıra ayrıcalık yükseltme işlemleri ile en ayrıcalık prensibine gösterdiği hassasiyeti bir kez daha gözler önüne sermiş oldu. Tüm bunların merkezi olarak yönetilip verimliliği artırması katılımcılar tarafından beğeni topladı.
Projenin takım lideri Emrah ÖZEL tarafından canlı test ortamında yapılan teknik sunum ile Keycyte PAM’ın yönetim ve kullanım kolaylığı göze çarptı. Özel, sunumu sonlandırırken roadmaplerinde yer alan başlıklara da değinerek projelerinin ilerleyen süreçlerde nasıl bir yol izleyeceğinin de mesajlarını vermiş oldu.
Keycyte Ekibi, siber güvenlik alanında Türkiye’nin ithalat ihtiyacını ortadan kaldırmayı, ülkemizin ve dünyanın önde gelen PAM üreticisi olmayı hedeflediklerini belirtti.
Savunma Sanayii Başkanlığı ve Dijital Dönüşüm Ofisi destekleriyle Siber Küme tarafından 34’üncüsü düzenlenen etkinliğe; Cumhurbaşkanlığı, Adalet Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, , Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Strateji Bütçe Başkanlığı, EGM, DHMİ, DSİ, TÜRASAŞ, TPAO, YÖK, RTÜK, KGM, VGM, MGM, SHGM, SGK, TCMB, REKABET KURUMU, PTT, TRT, HALKBANK, TÜBİTAK ve TÜBİTAK BİLGEM üst düzey yöneticiler ve karar vericiler katıldı.