Menü
07.08.2024
Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, üyelerini Kamu Kurumlarımızla buluşturmaya devam ediyor.
Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, üyelerini kamu kurumlarıyla bir araya getirerek yerli ve milli siber güvenlik ekosistemini güçlendirmek için çalışmalar yürütüyor. Bu buluşmalar hem kamu hem de özel sektörün siber güvenlik ihtiyaçlarına yerli çözümler sunmayı ve Türkiye'nin siber güvenlik alanında bağımsızlığını artırmayı hedefliyor.
Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi tarafından 31 Temmuz 2024 tarihinde Devlet Malzeme Ofisinde Kamu Siber Güvenlik Günü Etkinliğinin 27 ’ncisi düzenlendi. Birçok kamu kurumunun yetkililerinin katıldığı toplantıda, BTK (Bilgi Teknolojileri Kurumu)’ dan USOM DevOps Koordinatörü Niyazi SIRT ‘ın, “Kamuda DevOps ve DevSecOps Süreç Deneyimleri” konulu sunumu ile program başladı. Üye firmalarımızdan Beyaznet ve Vimesoft ‘un sunumları ile etkinlik gerçekleştirildi.
USOM DevOps Koordinatörü Niyazi SIRT “Kamuda DevSecOps süreçleri Uygulanmasi ve Kubernetes Kullanımı" Sunumunu Gerçekleştirdi
Sunumda, ülkemizin siber güvenliğini sağlamak amacıyla verilen hizmetlerin ve üretilen ürünlerin, DevSecOps süreçleri kullanılarak nasıl hızlı, güvenilir ve CMMI kalite standartlarına uygun bir şekilde kullanıma alındığı detaylandırılmıştır. Özellikle dışa bağımlılıkların azaltılması ve maliyetlerin düşürülmesi hedefiyle Cloud Native Computing Foundation (CNCF) ve diğer açık kaynak kodlu ürünlerin hangi konfigürasyonlarla uygulanabileceğine dikkat çekilmiştir.
USOM bünyesinde geliştirilen Kasırga, Avcı, Azad ve Trabis gibi büyük ölçekli uygulamaların Kubernetes altyapısını kullanarak, DevSecOps süreçlerindeki sürekli entegrasyon, hızlı yenilenme ve hata düzeltme, modülerlik, güvenlik ve yüksek kullanılabilirlik açısından nasıl planlandığı ele alınmıştır.
Özellikle kamu sektöründe, Kubernetes'in henüz yeterince bilinmemesi ve yeni bir teknoloji olarak tercih edilmemesi nedeniyle oluşan güvenlik kaygılarına çözüm getirmek amacıyla USOM tarafından geliştirilen ve uygulanan güvenlik yaklaşımlarına yer verilmiştir. Bu bağlamda, Kubernetes'in sağladığı avantajlar ve bu avantajların nasıl en üst düzeye çıkarıldığına dair önemli bilgiler sunulmuştur.
Sunum, siber güvenlik alanında yenilikçi çözümler arayan kamu ve özel sektör temsilcileri için ilham verici bir kaynak niteliğindedir.
BeyazNet; açık kaynak üzerine bilgi verdi.
BeyazNet CEO'su'ndan Kamu Sektör Buluşmaları'nda Açık Kaynak ve Siber Güvenlik Vurgusu BeyazNet CEO'su Mehmet Fatih Zeyveli, "Kamu Sektör Buluşmaları" etkinliğinde yaptığı konuşmada, kurumların dijital dönüşüm yolculuğunda açık kaynak çözümlerin önemine dikkat çekti. Açık kaynak teknolojilerin sağladığı esneklik, güvenlik, maliyet avantajları ve sürdürülebilirlik gibi faydalarını vurgulayarak, bu teknolojilerin kamu sektöründe daha fazla benimsenmesi gerektiğini belirtti. BeyazNet'in açık kaynak alanındaki bilgi birikimi ve deneyimini paylaşan Zeyveli, kurumların bu teknolojilere geçiş süreçlerinde yaşayabilecekleri zorlukları ve çözüm önerilerini de sundu. Özellikle Pardus ve Debian gibi açık kaynak işletim sistemlerine geçiş projelerindeki başarılarını örnek göstererek, bu alandaki uzmanlıklarını detaylandırdı.
Kurumlarda Açık Kaynak Sistemlere göçün iyi bir analiz çalışması kapsamında yapılması gerektiğini ve böyle bir çalışma sayesinde göç başarısının çok üst seviyede gerçekleşebileceğini aktaran Zeyveli, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi üyesi 12M Tech tarafından geliştirilen TaliaDomain isimli yerli bir ürün ile de Linux sistemleri merkezi olarak yönetebildiklerini ve bu alanda önemli bir eksikliği giderdiklerini belirtti. Mehmet Fatih Zeyveli, sunumunun ikinci bölümünde Check&Score (Siber Risk Seviye Hesaplama) adını verdikleri hizmetleri ile Kurum ve şirketlere kendi siber risk portrelerini kolayca çıkarabilecekleri bir portal oluşturduklarını, bu sayede Kurum ve Şirketlerin bir taraftan Siber Güvenlik Risklerini belirlerken, diğer taraftan bu alandaki olgunluk düzeylerini kolayca görebildiklerini belirtti. Ayrıca, Tedarikçi Güvenliği hizmetinin de özellikle bilişim sektöründeki tedarikçilerin bilgi güvenliği yönetim sistemlerini, personel farkındalığını ve siber güvenlik duruşunu değerlendirerek, kurumların tedarikçileri üzerinden gelebilecek zaafiyetleri proaktif olarak yönetmelerine olanak tanıdığını belirtti.
CEO, konuşmasını özellikle açık kaynak teknolojilerin kamu sektöründe inovasyonu teşvik edeceğini ve dijital dönüşümü hızlandıracağını belirterek tamamladı.
Vimesoft , iletişimde dijitalleşme üzerine sunum yaptı.
Vimesoft CEO’su Mükremin Sarıer, kurumlarının dijital iletişim ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirdikleri yenilikçi çözümleri tanıtmak için son konferansta bir sunum gerçekleştirdi. Vimesoft bütünleşik iletişim platformu, kurumsal mesajlaşma, video konferans, kurumsal video ve interaktif eğitim çözümlerini tek bir çatı altında sunarak, işletmelerin iletişim süreçlerini dijitalleştirmeyi etmeyi hedeflemektedir.
Sarıer, iletişimde özellikle veri sahipliği, veri gizliliği ve güvenlik konularında detaylı bilgiler vererek, Vimesoft’un sunduğu çözümlerin kullanıcı verilerini koruma ve güvenliği sağlama konusundaki yeteneklerini vurguladı. Ürünler, Türkiye’de yerleşik data center veya kurumun kendi lokasyonunda kurulabilmekte, kullanıcıların operasyonel verimliliğini artırarak, kurum içi iletişimi ve veri yönetimini daha güvenli hale getirmektedir. Sarıer, Vimesoft’un sunduğu çözümlerin, işletmelerin dijital dönüşüm süreçlerine katkı sağladığını ve kullanıcı dostu arayüzleriyle operasyonel süreçleri kolaylaştırdığını belirtti.
Vimesoft, %100 yerli bir şirket olarak yurtdışı rakiplerine önemli bir alternatif sunmaktadır. Vimesoft, işletmelerin iletişim ve veri güvenliği ihtiyaçlarına yönelik sunduğu çözümlerle, sektörde önemli bir yere sahip olmayı hedeflemektedir.
Savunma Sanayii Başkanlığı ve Dijital Dönüşüm Ofisi destekleriyle Siber Küme tarafından 27’ncisi düzenlenen etkinliğe; Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, , Çevre,Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Strateji Bütçe Başkanlığı, Rekabet Kurumu, BOTAŞ, RTÜK,SGK, KGM, SHGM, YÖK, TCMB, PTT, TRT, HALKBANK ve TÜBİTAK Bilgemden üst düzey yöneticiler ve karar vericiler katıldı.