Menü
01.03.2024
Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi tarafından bu yıl 22-25 Şubat tarihlerinde Antalya’da düzenlenen 4. Sektör Zirvesi, siber güvenlik ekosistemine damgasını vurdu.
4. Sektör Zirvesi, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Vekili Yusuf Tancan, Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın açılış konuşmalarıyla başladı.
“Büyük verinin olası tüm siber güvenlik saldırı ve tehditlere karşı dayanıklı hale gelmesi hiç olmadığı kadar elzem bir hâle gelmiştir.”
SSB Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, konuşmasında bilişim teknolojilerinin ülkelerin açık veya gizli mücadele alanlarından birine döndüğünü vurguladı. Görgün, teknolojinin kullanılması ve yaygınlaşması için ülkelerin ciddi yatırımlar yaptığını, öte yandan teknolojideki hızlı gelişme aynı hızda belki de daha ivmeli bir şekilde güvenlik alanında da bir gelişmeyi tetiklediğini belirtti. Hem bilişim sistemlerinin, hem de klasik bilişim altyapıların da ötesine geçecek şekilde, ağ bağlantısı olan her bir cihazın korunması ve bu cihazlar tarafından oluşturulan verilerin güvenliğinin çok büyük bedeller karşılığında sağlanmak durumunda kalındığını vurgulayan SSB Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, “Yazılım temelli teknolojilerimizin, üretim tesislerimizin, bankacılık sistemlerimizin, sağlık sektörümüzün, enerji sistemlerimizin, savunma sanayiimizin, kamu kurumlarımızın ve diğer kritik altyapılarımızın büyük verisinin olası tüm siber güvenlik saldırı ve tehditlere karşı dayanıklı hale gelmesi hiç olmadığı kadar elzem bir hâle gelmiştir.” diye konuştu.
Savunma Sanayii Başkanlığı olarak siber güvenlik alanında en verimli ve en güvenli mekanizmaları hayata geçirerek ülkemizin olası saldırılarda kendi kendine yeten ve bütün siber güvenlik çözümlerini üretebilen bir ekosisteme sahip olmasını amaçladıklarını sözlerine ekleyen SSB Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi çalışmalarına değindi ve TSGK’nin çalışmalarına desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisine, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı teşekkürlerini iletti.
“Yapay Zekâ Tehdit mi Yoksa Çözüm mü?”
DDO Başkan V. Yusuf Tancan, konuşmasında siber tehditlerin önemli bir bölümünün insanı hedef alan sosyal mühendislik saldırılarından oluştuğunu belirterek dünya var oldukça çeşitli formlarda sürekli karşımıza çıkacağını vurguladı.
Tancan, bilişim sistemlerinin gelişme sürecinde oluşan siber tehditlere örnekler verdiği konuşmasında, insan doğasındaki aşırılıkların teknolojik imkânlarla birleştiğinde oluşabilecek tehditlerin ürkütücü bir boyuta ulaşacağını tahmin etmenin zor olmadığını belirterek son bir yılda siber tehdit görünümünde; fidye yazılımı ve DDoS saldırıları en üst sırada yer alırken, bunları veri güvenliğine yönelik tehditler, sosyal mühendislik saldırıları, dezenformasyon saldırıları, tedarik zinciri saldırıları ve diğer zararlı yazılımların izlemekte olduğunun altını çizdi.
DDO Başkan V. Yusuf Tancan sözlerine şöyle devam etti: “Yapay zekâ tehdit mi yoksa çözüm mü? Sorusu gündemimizi işgal etmeye devam ediyor.
Veri zehirleme faaliyetleri yapay zekânın kendisini hedef alan ve şuan için çaresiz bırakan önemli tehditlerden biri.
deepfake destekli sosyal mühendislik saldırılarının ise tırmanışta olduğunu görüyoruz. Tehditler hibrit hale geliyor.
Gerçeğinden ayırt edilemeyen ses ve görüntülerin önümüzdeki dönemde ciddi toplumsal sorunlara yol açması kuvvetle muhtemel.
İletişimlerimizde ve dijital mecralarda sıfır güven prensibine doğru hızla ilerliyoruz.
Belki de artık telefon görüşmelerimize cevabını sadece gerçek muhatabımızın bildiği bir güvenlik sorusu ile başlamak zorunda kalabiliriz.
Bununla birlikte, deepfake’i deeptruth’a çevirmek de yine yapay zekâ ile mümkün.
Dolayısıyla yapay zekâ hem tehdit, hem hedef, hem de çözüm olabiliyor.”
Türkiye yüzyılını dijitalin yüzyılı yapmak ve siber vatanda egemenliğimizi sağlamak için bolca zihin teri dökmemiz gerektiğini vurgulayan Tancan, Sektör Zirvesindeki çalışmaların ekosisteme fayda sağlayacağına inandığını belirterek tüm katılımcılara teşekkür etti.
Millî Teknoloji Hamlesiyle Siber Güvenlik Alanında da Uluslararası Oyuncular Arasında Olacağız”
STB Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, 5’inci nesil savaş uçağımız Kaan ve ilk insanlı uzay misyonunu başarıyla tamamladığı örneklerinden hareketle Türkiye’nin savunma ve teknoloji alanında giderek söz sahibi ülkeler arasında yer aldığını vurguladı.
Çoştu, konuşmasında yapay zekâ ile siber güvenlik ilişkisine de değindi. Yapay zekânın, her alanda etkin olmaya başlamasının neticesinde siber güvenlik alanında da azami ölçüde önemli olduğunun altını çizdi. Millî Teknoloji Hamlesiyle, yerli ve millî siber güvenlik ürün ve çözümlerini kullanmayı, desteklemeyi, geliştirmeyi ve uluslararası oyuncu olmayı hedeflediklerini belirtti.
STB Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu ayrıca Siber Küme tarafından organize edilen 4. Sektör Zirvesi için şunları kaydetti: “Siber güvenlik ekosistemi olarak, dünyayla rekabet edebilen, doğru teknolojileri doğru şekilde kullanabilmemiz için ve politika yapıcı olarak ekosistemi doğru yönlendirebilmemiz için alandaki gelişmeleri çok yakından takip edebilmemiz lazım. Bu tür organizasyonlar bizler için istişare mekanizmalarıdır ve ekosistem aktörleri açısından da iş birlikleri tesis etme, paydaşlıklar kurma anlamında son derece kıymetli mekanizmalardır.” diyerek Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesini desteklediklerini sözlerine ekledi.
“Dünya Ekonomik Forumu Küresel Riskler Raporuna göre, siber saldırılar, önümüzdeki 10 yıl içinde küresel olarak iş dünyasını en çok endişelendiren ikinci risk.”
UAB Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, konuşmasında Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmeler, ekonomik ve sosyal hayatta bireyler, kurumlar ve devletler için yeni fırsatları beraberinde getirdiğini belirtti.
Finans ve bankacılık uygulamalarından elektronik ticarette, giyilebilir teknolojilerden, robotik sistemlere, sosyal medyadan sanal gerçekliğe kadar hemen her alanda bilgi ve iletişim teknolojilerinin yoğun olarak kullanıldığını belirten Sayan, “eknoloji kullanımı arttıkça siber saldırı riski de artıyor. Dünya Ekonomik Forumu Küresel Riskler Raporuna göre, siber saldırılar, önümüzdeki 10 yıl içinde küresel olarak iş dünyasını en çok endişelendiren ikinci risk olarak sıralanıyor” diye konuştu.
Siber saldırıların her geçen gün artması ve karmaşıklaşması nedeniyle ortaya çıkan güvenlik risklerinin; kapsamlı ulusal siber güvenlik stratejileri ve dayanıklılık planlarının uygun bir şekilde dengelenmesi gerektiğini belirten Sayan, süreklilik içerisinde ve elde edilen kazanımları daha ileriye taşıyacak bir öngörü ile ulusal seviyede siber güvenlik stratejilerinin geliştirilmesinin son derece önemli bir konu olduğuna vurgu yaptı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının siber güvenlik alanında yaptığı çalışmaları detaylandıran UAB Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, yerli ve millî üretimin önemine değinerek altyapıda kullanılan yazılım ve donanımın başkaları tarafından üretildiği zaman, ancak üretenlerin izin verdiği ölçüde güvende olunabileceğinin altını çizdi.
Sponsorlara Teşekkür Plaketlerini SSB Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün Takdim Etti
Turkcell ve Türk Telekom’un ana sponsorluğunda, Aselsan platin sponsorluğunda ve Data Flow X Yaka Kartı sponsorluğunda düzenlenen Sektör Zirvesinde sponsorlarımız teşekkür plaketlerini SSB Başkanı Haluk Görgün’ün elinden aldı.
Ayrıca açılış konuşmaları öncesinde SSB Siber Güvenlik ve Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Ahmet Bahadır Bülbül, “2023 Yılı Değerlendirme ve Vizyon Sunumu” ile Siber Küme’nin çalışmaları ve bundan sonraki hedefleri hakkında katılımcıları detaylı olarak bilgilendirdi.
Serbest Kürsü Oturumunda Protokol, Üye Firmaların Sorularını Cevapladı
Öğleden sonra basına kapalı gerçekleşen Serbest Kürsü oturumunda DDO Başkan Vekili Yusuf Tancan, STB Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu, SSB Başkan Yardımcısı Mustafa Şeker ve BTK USOM Daire Başkanı Mahmut Esat Yıldırım, üye firma temsilcilerinin sektörle ilgili görüşlerini dinleyerek sorularını cevapladı.
Serbest Kürsü’nün ardından üye firmalar Hızlı Tanışma Programı (Speed Meetworking) sayesinde birbiriyle tanışma fırsatı buldu. Ayrıca üye firmalar, yıl içerisinde Siber Küme tarafından yapılacak olan çalışma grubu toplantıları hakkında bilgilendirildi.
TRTEST Sertifikaları Firmalara Takdim Edildi
Protokolün katılımıyla, TRTEST Genel Müdür Vekili Yakup Taşdelen tarafından, sertifika almaya hak kazanan ve geçerliliğini koruyan firmalara sertifikaları takdim edildi.
Yönetişim Risk Uyumluluk Ürün Grubunda BTYÖN, SİEM Ürün Grubunda Crypttech, Yönetişim Risk Uyumluluk Ürün Grubu ve Zafiyet Yönetimi Ürün Grubunda Cyberwise, Firewall Ürün Grubunda Epati, DLP Ürün Grubunda Havelsan, SIEM Ürün Grubunda Karmasis, Kimlik ve Erişim Yönetimi Ürün Grubunda Kron Teknoloji, Firewall Ürün Grubunda Labris Networks, Kimlik ve Erişim Yönetimi Ürün Grubunda Securify Identity, Siber Tehdit İstihbarat Ürün Grubunda STM ve Güvenli Mesajlaşma Ürün Grubunda TELLME sertifikalarını aldı.
2022 ve 2023 Ödülleri Sahiplerini Buldu
7 ayrı kategoride titizlikle hazırlanan Ödül Töreninde toplamda 21 ödül sahibini buldu.
“Küresel Pazarda Yıldızı Parlayan Ürün”
2022 yılı Sektör Değerlendirme Anketi sonuçlarına göre, küresel pazarda yıldızı parlayan ürün C-Prot; 2023 yılı Sektör Değerlendirme Anketi sonuçlarına göre, küresel pazarda yıldızı parlayan ürün Peky firmasının Monspark ürünü olarak belirlendi.
C-Prot CEO’su Bilgehan Üstündağ ve Peyk Kurucu ortağı Osman Doğan ödülünü Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı Millî Teknoloji Genel Müdürü Alper Güzel’den aldı.
“İş Birliği Şampiyonu”
2022 yılı Sektör Değerlendirme Anketi sonuçlarına göre, siber küme üyeleriyle en çok iş birliği yapan firma Cyberarts, 2023 yılı Sektör Değerlendirme Anketi sonuçlarına göre, siber küme üyeleriyle en çok iş birliği yapan firma Turkcell olarak belirlendi.
Cyberarts CEO’su Erdem Eriş ve Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Demirhan ödülünü Savunma Sanayii Başkanlığı Sistem ve Harekât Destek Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker’den aldı.
“Siber Küme İş Birliğiyle En Çok Stajyer Alan Firmalar”
2022 ve 2023 yıllarında, Siber Küme web sitesi vasıtasıyla en çok stajyer alan firmaların ödüllendirildiği törende, kazanan firmalarımız Arksigner, Sechard ve Yönsis oldu.
Arksigner Genel Müdür Yardımcısı Özlem Kahramaner, Sechard CEO’su Serkan Akcan ve Yönsis Genel Müdürü Murat Çelik ödülünü Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu’ndan aldı.
Yerli Ekosisteme Destek Ödülü Türk Telekom ve Turkcell’in Oldu
2 yıl içerisindeki çalışmalarıyla siber güvenlik ekosistemini destekleyen çalışmalar yürüttükleri için Turkcell ve Türk Telekom Yerli Ekosisteme Destek Ödülünün sahibi oldu.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Vekili Yusuf Tancan, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Demirhan ve Türk Telekom Siber Güvenlik Direktörü Mahmut Küçük’e ödülünü takdim etti.
Siber Küme Eğitim Faaliyetlerine Destek Ödülü
İki yıl içerisinde, Siber Küme tarafından düzenlenen yeteneğe erişim ve eğitim faaliyetlerine katılıp eğitim veren siber güvenlik uzmanları ödüllendirildi.
DDO Başkan Vekili Yusuf Tancan’ın takdim ettiği ödülleri alanlar:
STM Siber Güvenlik ve Bilişim Teknolojileri Direktörü Bülent Arsal
Bilishim CEO’su Yılmaz Değirmenci
Cyberpath Kurucusu Besim Altınok
Beam Teknoloji CEO’su Mehmet Çakır
Bg-Tek’ten Harun Şeker adına Kurucu Ortak Durmuş Ali Şen
Labris Networks CEO’su Oğuz Yılmaz
Picus Kurucu Ortağı Süleyman Özarslan
“Yurt Dışı Tanıtım Faaliyetlerine Destek”
İki yıl içerisinde yurt dışındaki tanıtım faaliyetlerimizi desteklemesi nedeniyle ödülü STM firmamız kazandı.
STM Genel Müdür Yardımcısı Enis Müçteba Memiş’e, ödülünü Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün verdi.
“İhracat Şampiyonu”
2022 yılı Sektör Değerlendirme Anketi sonuçlarına göre siber güvenlik alanında en çok ihracat yapan firma Kron Teknoloji, 2023 yılı Sektör Değerlendirme Anketi sonuçlarına göre ise Binalyze ipi göğüsleyerek birinci oldu.
Kron Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Yenel ve Binalyze Satış Direktörü Ahmet Öztoprak ödüllerini SSB Başkanı Haluk Görgün’ün elinden aldı.
İLERLEME, İŞ GELİŞTİRME VE YATIRIM GÖRÜŞMELERİ
Etkinliğin ikinci gününde düzenlenen İlerleme, İş Geliştirme ve Yatırım Görüşmeleri tüm gün sürdü ve toplamda 1383 görüşme planlanarak hayata geçirildi.
Sektör Zirvesine katılan 76 üye firmamız; toplamda 12 yatırım fonu şirketi, 17 yabancı distribütör, entegratör ve partner firma, 11 yerli entegratör firma ile görüşme fırsatı yakaladı.
Sektör Zirvesine Katılan Yatırımcılar:
Türkiye Kalkınma Fonu, Leap Investment, Galata Business Angels, T3 Girişim Merkezi, Selçuk Bayraktar Girişim Yatırımları, Invest 101, Turkcell Yeni Teknolojiler Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Türk Telekom Ventures, VentureArts, Erus Group, SSTEK Yatırım Fonu, Türkiye Kalkınma Fonu Yatırım Bankası.
Sektör Zirvesine Katılan Yabancı Entegratör, Distribütör, Partnerlar ve Kurumlar:
ATHENA DYNAMICS, DEFSCOPE, AZINTELECOM, B&B SECURITY ALLIANCE, SECUREB4, TECHPRO DC, AKTA, A2Z, CYBER SHIELD, MDEC, ELCORE GROUP, RAS INFOTECH, FIRMUS, NERA, NETASSIST, AMIVIZ, PROSOL.
Sektör Zirvesine Katılan Yerli Entegratörler:
BARİKAT, CYBERWISE, TÜRKSAT, STM, HAVELSAN, TURKCELL, TÜRK TELEKOM, ADEO, BEYAZNET, CYBERARTS, BERKA, INFOSEC.
İlerleme, İş Geliştirme ve Yatırım Görüşmeleri sayesinde Sektör Zirvesinde 10 iş birliği anlaşması imzalandı ve son gün 2023 yılı içerisinde yapılan üyeler arası iş birlikleriyle birlikte lansmanı yapıldı.
Bu yeni gelişen iş birlikleri ise şöyle:
BAE’den davetli partner SECUREB4 ile SECURIFY IDENTITY
Azerbaycan’dan davetli distribütör TECHPRO DC ile SECURIFY IDENTITY
Azerbaycan’dan davetli distribütör TECHPRO DC ile PROCENNE
İsviçre’den davetli distribütör ELCORE ile PEYK
Ayrıca üye firmalar arasında gelişen iş birlikleri ise şöyle:
Gais-Labris
Parta-Peyk
Parta-Malwation
Mia Teknoloji-Sechard
Mia Teknoloji-Data Flow X
Mia Teknoloji-Gais
2023 İş Birlikleri Lansmanı Yapıldı
Etkinliğin son günü, ana sponsor Turkcell ve Türk Telekom temsilcilerinin konuşmasıyla başladı.
Türk Telekom Siber Güvenlik Direktörü Mahmut Küçük ve Turkcell Siber Güvenlik Direktör Yardımcısı Necati Şişeci’nin teşekkür konuşmalarının ardından 2023 Yılı Sektör Değerlendirme Anketi verilerine göre hazırlanan 2023 İş Birlikleri Lansmanında, geçtiğimiz yıl içerisinde üyeler arasında yapılan iş birliklerinin tanıtımı yapıldı.
2023 Yılı Boyunca İş Birlikleri Yapan Firmalarımız:
TURKCELL; BARİKAT, BINALYZE, CYBERPATH, CYBERWISE, CRYPTTECH, EPATİ, KARMASİS, KRON TEKNOLOJİ, PARTA, PICUS, SECHARD, SECURIFY, SİBERSON, TÜBİTAK BİLGEM ile
TÜRK TELEKOM; CRYPTTECH, LABRİS NETWORKS, SİBERSON ile
CYBERARTS; ARYOM, BEAM TEKNOLOJİ, BINALYZE, BTYÖN, C-PROT, PROCENNE, SAASPASS ile
GAİS SİBER GÜVENLİK; ADEO, BINALYZE, CRYPTTECH, MALWATION, PARTA, PEYK ile
INFOSEC; DECE YAZILIM, FILEORBIS, SİBERSON, PICUS ile
DECE YAZILIM; BARİKAT, BEYAZNET, CYBERWISE ile
BINALYZE; ADEO, BARİKAT, CYBERWISE ile
MİLSOFT; ARKSIGNER, LABRİS, PROCENNE ile
MİA TEKNOLOJİ; LABRİS, CRYPTTECH ile
SECCOPS; ADEO, BEYAZNET ile
INVICTA ile ASELSAN
SECURIFY ile BARİKAT
C-PROT ile ARJETA
DATA FLOW X ile MALWATION
TÜBİTAK BİLGEM ile SİBERSON
İş birlikleri lansmanının ardından kısa bir kapanış konuşması yapan DDO Başkan Vekili Yusuf Tancan, katılım sağlayanlara teşekkür etti.
Tüm katılımcıların sahneye gelerek hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından etkinlik sona erdi.